Fitness MonicaNapredna pretraga

Korpa

Vaša korpa je trenutno prazna.

You are here:
Dobro došli, gost
Korisničko ime Lozinka: Zapamti me

ŠTA SU ENZIMI?
(1 pregleda) (1) gost
 • Strana
 • 1

TEMA: ŠTA SU ENZIMI?

ŠTA SU ENZIMI? pre 4 godina, 9 meseci #202

 • powerdtasic
 • VAN MREŽE
 • Administrator
 • Poruka: 377
 • Karma: 0
Jedan od najrasprostranjenijih zdravstvenih problema u Severnoj Americi je slaba probava. Postoji nekoliko razloga za slabu probavu, ali dva osnovna su nemogućnost našeg tela da proizvede dovoljno enzima i nedostatak enzima za varenje u hrani koju jedemo.
Šta su enzimi za varenje? To su organski proteinski molekuli koji razgrađuju delove hrane kao što su proteini, ugljeni hidrati i masti; pretvarajući ih u manje hranljive sastojke kako bi ih organizam mogao upotrebiti za izgradnju ćelija, tkiva i organa.

Šta oni rade? Enzimi za varenje su odgovorni za razlaganje hrane koju jedete kako bi se hrana što lakše apsorbovala i svarila u tankim crevima.
To se otprilike odvija na sledeći način. Čim stavite hranu u usta i počnete žvakati vi razlažete hranu na manje segmente i mešate je sa pljuvačkom. Enzimi u vašoj pljuvački počinju proces pred varenja u vašim ustima koji se nastavlja dok vaša hrana putuje prema stomaku.

U stomaku vaša hrana se meša sa (hlorovodoničnom kiselinom) stomačnom kiselinom koja pomaže u varenju čvrste hrane. U ovom momentu uključuje se još enzima koji pomažu u daljem razlaganju hrane i pretvaraju je u supstancu sličnu pasti koja se zove griz.
Posle nekoliko sati ovaj griz se pomera iz stomaka u tanka creva gde pankreatski enzimi pomažu daljem varenju. Što više enzima imate na raspolaganju vaše varenje će biti bolje. Ona hranu koju ne budete bili u mogućnosti da svarite prebaciće se u debelo crevo gde će se odviti eliminacija iz vašeg tela.
Odakle potiču enzimi za varenje? Većinu enzima za varenje dobijate iz hrane koju jedete, takođe i vaše telo proizvodi enzime. Na žalost, zbog iscrpljenosti zemlje, herbicida itd… ne možemo uneti ni približnu količinu enzima koja nam je potrebna.
Još jedan veliki problem je moderna tehnologija obrade i konzervisanja, kao što su prokuvavanje i pasterizacija, koji uništavaju većinu enzima iz hrane. Enzimi su takođe uništeni ukoliko se izlože vazduhu, svetlosti, ukoliko se konzumira alkohol, na temperaturi preko 118 stepeni, kofeinu, dimu od cigareta i lekovima.Paraziti, pesticidi, zagađenje, ultra ljubičasto zračenje i hlorisana voda takođe uništavaju enzime.
Enzimi se dobijaju iz biljaka ili ih proizvodi pankreas. Pankreatski enzimi su životinjskog porekla i jedino funkcionišu u tankim crevima. Ukoliko se pankreatski enzimi uzimaju zajedno sa hranom oni će biti uništeni od stomačne kiseline, prema tome, nisu ni upola toliko efikasni kao biljni enzimi.
Biljni enzimi su mnogo efektivniji zato što oni počinju pred varenje u ustima, nisu uništeni stomačnom kiselinom i oni funkcionišu i u kiseloj i u alkalnoj sredini.
Kako starimo, naše telo gubi mogućnost da proizvodi sopstvene enzime, pa ih moramo uključiti u našu ishranu. Postoje samo dva načina da to uradimo. Prvi je da jedemo sirovu organsku hranu a drugi je da uzimamo enzimske dodatke.
Neki od dobrih izvora enzima su alfalfa, ječmena trava, spirulina, alge, pepermint, morsko povrće. Većina voća naročito banane, bogat su izvor enzima.
Dobro proverite da li dobijate dovoljno enzima, zato što nedostatak enzima za varenje može izazvati brojne pojave, evo nekoliko uobičajenih. Abdominalno nadimanje, grčevi u stomaku, konstipacija, kronova bolest, kolitis, dijareja, ekcem, žgaravica, loše varenje, IBD, psorijaza, osip po koži i još mnoštvo stanja koja vam mogu izazvati probleme
Nizak nivo enzima može dovesti do trovanja debelog creva jer se nesvarena hrana u tankom crevu fermentiše i pretvara u toksičnu. Ovi toksični nuz-produkti koji se akumuliraju u vašim crevima apsorbuju se kroz zid creva i završavaju u krvotoku, i onog trenutka kada uđu u krvotok stupaju u kontakt sa svim ćelijama u vašem telu. Kada se to desi, sve vrste loših stvari mogu vam se desiti, kao naprimer kancer.
Do sada smo razmotrali samo enzime za varenje, ali postoji druga vrsta enzima koje bi trebali ukratko razmotriti a to su metabolički enzimi.
Metabolički enzimi su supstance slične proteinima koje imaju ulogu katalizatora u svim metaboličkim procesima u vašem telu. Drugim rečima, matabolički enzimi su radnici u vašem telu koji dozvoljavaju mineralima, vitaminima i proteinima da rade svoj posao. Metabolički enzimi su radna snaga vašeg organizma, i oni su odgovorni za sve anaboličke i kataboličke aktivnosti u vašem telu.
Ukoliko jedete kuvanu hranu, brzu hranu ili obrađenu hranu vašem telu je potrebna sva pomoć koju može da dobije. Ovakva hrana praktično ne sadrži nikakve enzime, a bez enzima, nećete biti u mogućnosti da svarite bilo koje hranljive materije.
Ukoliko se hranite samo ovom vrstom hrane predlažemo da hitno promenite svoju ishranu, jedite sirovo povrće i sveže voće kako bi ste maksimalno povećali unos enzima. Pored toga možete uzimati enzimske dodatke kao deo vaše dnevne ishrane. Na ovaj način će te osigurati uzimanje svih potrebnih enzima koji su vam potrebni za dobro zdravlje.
Enzimi su vrlo selektivni, u smislu da svaki enzim ima svoju specifičnu namenu. Jedan enzim ne može raditi posao koji je namenjen drugom enzimu, prema tome nedostatak samo jednog od enzima može imati ozbiljne negativne posledice na vaše zdravlje.
Kao što vidite, enzimi su preko potrebni vašoj ishrani. Koliko su zapravo potrebni? Oni su prvi od radnika u vašem organizmu. Oni su katalizatori koji omogućuju mineralima i vitaminima u vašem telu da urade svoj posao. Oni su odgovorni za metaboličke funkcije. Oni su odgovorni za sam život.
Ovde ćemo nabrijati osam najznačajnijih enzima koje bi ste trebali imati u svom organizmu da osigurate maksimalnu funkciju varenja. Prva četiri su apsolutno esencijalni za opšte i optimalno zdravlje, a ostala četiri stvara vaše telo po potrebi. Međutim, svih osam enzima obavljaju vrlo specifične funkcije koje ne mogu raditi neki drugi enzimi, pa su stoga jako značajni.

PROTEASE - Odgovoran za varenje proteina u vašoj hrani, što je najverovatnije jedna od najtežih supstanci za metabolizam.
Zbog toga se proteaze smatra jednim od najvažnijih enzima koji imamo. Ukoliko je proces varenja nepotpun, nesvareni proteim može završiti u cirkulacionom sistemu, kao i u drugi delovima tela.
Kada uzimate proteaze u većim količinama, to može pomoći da očistite telo uklanjajući neželjene proteine iz vašeg cirkulacionog sistema. Ovo će vam pomoći u čišćenju krvotoka, povratiti vam energiju i ravnotežu.
Jedan od trikova organizama koji okupiraju naša tela je da se umotaju u proteinsku opnu i na taj način prikažu imunom sistemu kao normalni proteini. Velike količine proteaze pomažu pri uklanjanju ove opne i na taj način omogućuju odbrambenom sistemu da stupi u akciju. Kada se proteinska opna uništi imuni sistem se aktivira i uništava ove organizme.
Dodatna količina proteaze pomaže u borbi protiv prehlade, gripa i kancerogenih tumora. Proteaze pomaže pri lečenju i oporavku od kancera rastvarajući opnu ćelije kancera, na taj način dajući šansu imunom sistemu da uradi svoj posao. Protaze može efikasno smanjiti ove tumore pomažući u uklanjanu mrtvih i patoloških tkiva, i stimulišući rast zdravih tkiva.

AMYLASE - Drugi po značaju enzim koji imamo, amilaze je odgovorna za varenje ugljenih hidrata u hrani. Zbog ovoga, može se smatrati prirodnim antihistaminom. Ne potpuno varenje ugljenih hidrata je povezano sa šećerom u krvi, alergijama i astmom.
Amilaze je vrlo efikasan u otklanjanju simptoma alergijskih reakcija isled ujeda insekta, iritacije na polen, kontakta sa otrovnim bršljanom, otrovnim hrastom. Moguć razlog zašto su neki ljudi otporniji na ove otrove i iritacije je verovatno veća količina amilaze u njihovim telima.

LIPASE - Odgovoran za varenje masti u hrani. Ukoliko se uzme u većim količinama može dospeti u krvotok gde pomaže u otklanjanju viška masnih naslaga iz vena i arterija. Kada se ovo desi, arterije i vene postaju otvorenije i krv kroz njih prolazi mnogo lakše kroz čitavo telo.
Dobro je poznato da začepljene arterije izazivaju visok krvni pritisak, a to vodi ka srčanim problemima. Unošenjem ekstra lipaze u procesu pred varenja ostvaruje se kompletna kontrola masti, i u stomaku i u arterijama.
Dodatne lipaze mogu pomoći kod programa za smanjenje kilograma, zato što konvertuje masti u energiju umesto da joj dozvoljava da se taloži u vašem telu.

CELLULASE - Odgovoran za razlaganje vlakana. Takođe je i odličan antioksidant pošto se veže za teške metale i druge toksine i izbacuje ih iz vašeg tela.
Mi uglavnom konzumiramo rastvorljiva i ne rastvorljiva vlakna. Rastvorljiva vlakna su efikasna u vezivanju za višak holesterola i toksičnih materija i u njihovom uklanjanju iz organizma. Celulaze pomaže u ovom procesu jer razlaže rastvorljiva vlakna čineći ih korisnijim.
Ne rastvorljiva vlakna pružaju potrebnu zapreminu da bi održavali creva u ispravno nadutom stanju, a takođe se ponaša kao metla jer ujedno i čisti i tanka i debela creva.

MALTASE - Odgovoran za razgradnju složenih šećera iz ječmenih i pšeničnih proizvoda pretvarajući ih u glukozu.

LACTASE - Odgovoran za varenje šećera u mleku i mlečnim proizvodima.

FITAZE - pomaže u varenju uopšteno a naročito je efikasan u proizvodnji vitalnih hranljivih sastojaka B kompleksa.

SUKRAZE - Odgovoran za varenje šećera koji se nalaze u većini hrane.

Možda nećete uvek dobiti dovoljno enzima iz hrane koju jedete i zbog toga možete imati problema sa varenjem. Evo nekoliko predloga koji vam mogu pomoći.
a) Dobro sažvačite hranu. Ovo će rastvoriti hranu i olakšati posao enzimima.
b) Jedite vaše obroke polako. Ovo će dozvoliti vašoj hrani da se svari u ravnomernom kontinuitetu.
c) Opustite se posle obroka kako bi vaše telo imalo više energije da počne proces varenja.
d) Jedite manje ali više puta da bi pomogli varenju i boljem metabolizmu proteina, ugljenih hidrata i masti.
e) Ne jedite teške obroke najmanje tri sata pre spavanja.
f) Pijte dosta vode ili biljne čajeve za vreme i posle obroka da bi poboljšali varenje.
g) Jedite puno svežeg voća i povrća da bi uneli što više enzima.
Postarajte se da uzimate sve enzime koje možete. Što više enzima unosite, vaše varenje biće bolje, veću vrednosti ćete pribaviti iz vaše hrane. I ne brinite, ne možete uzeti previše enzima, ne postoji.
Poslednja izmena: pre 4 godina, 9 meseci od powerdtasic.

Odg: ŠTA SU ENZIMI? pre 4 godina, 9 meseci #203

 • powerdtasic
 • VAN MREŽE
 • Administrator
 • Poruka: 377
 • Karma: 0
Enzim je biološki katalizator, tj. može utjecati na brzinu kemijske reakcije.


Enzim acetilkolinesteraza se nalazi u krvi i živčanim stanicama
Enzimi su neophodni za život kakav poznajemo, jer su mnoge reakcije koje se odvijaju u stanicama organizma prespore te bi vodile do bitno drugačijih produkata koje organizmu ili ne trebaju, ili bi štetili. Pogreška (genetske mutacije, nedovoljna proizvodnja, ili hiperprodukcija enzima) jednog jedinog enzima može biti glavni uzrok teških genetskih poremećaja. Tako je, primjerice, poremećaj fenilketonurija rezultat pogreške enzima fenilalanin hidroksilaza, koji katalizira prvi korak u degradaciji aminokiseline fenilalanina. Ako ovaj enzim ne radi kako treba, i ne degradira aminokiselinu na predviđeni način, neograničena proizvodnja fenilalanina će dovesti do mentalne retardacije. Postoji i još čitav niz oboljenja, pod zajedničkim nazivom enzimopatije, čiji je uzrok mutacija gena, a posljedica nedostatak nekog enzima.
Kao i svi katalizatori, enzimi funkcioniraju na način da snižavaju energiju aktivacije pojedine reakcije, te je na taj način ubrzavaju, i do nekoliko milijuna puta. Enzim ostaje nepromijenjen čitavim trajanjem reakcije na koju utječe što mu omogućava da, kad se jedna reakcija privede kraju, uključi u drugu potpuno nepromijenjen. Enzimi ne utječu na relativnu energiju između reagenata i produkata, pa niti na odnosne reakcije. Međutim, ono što enzim ističe među svim ostalim katalizatorima je njegova specifičnost u pogledu stereokemije, kemijske selektivnosti i specifičnosti. Osnovna ideja enzima je povezivanje molekula u reakciji na koju djeluje stvaranjem kompleksa.
Na aktivnost enzima mogu utjecati različite molekule. Inhibitori, prirodni ili umjetni stvoreni u laboratoriju, su molekule koji ili umanjuju aktivnost enzima, ili je potpuno uništavaju. Aktivatori su pak molekule koje povećavaju aktivnost enzima. Inhibitori samoubojice su inhibitori koji se sami ugrade u enzim i zauvijek ga deaktiviraju. Mnogi lijekovi su ustvari inhibitori enzima. Npr. aspirin je inhibitor enzima koji rezultira stvaranjem prostaglandina (inflamantorna molekula), te tako stopira bol i inflamaciju. Otrov cijanid deaktivira enzim citokrom C oksidazu i na taj način blokira stanično disanje.

Odg: ŠTA SU ENZIMI? pre 4 godina, 9 meseci #204

 • powerdtasic
 • VAN MREŽE
 • Administrator
 • Poruka: 377
 • Karma: 0
Enzimi (fermenti) su biološki katalizatori, šta znači da u organizmu ubrzavaju mnoge hemijske reakcije čim omogućavaju optimalno funkcionisanje ljudskog organizma. Mnoge reakcije koje se odvijaju u ćelijama organizma su previše spore pa bi bez učestvovanja enzima (fermenta) neki od tih procesa dugo trajali ili dovodili do drugačijih produkata koje organizmu nisu potrebni ili bi mu štetili. Enzimi (fermenti) mogu da ubrzaju reakcije i do nekoliko miliona puta.

Enzimi (fermenti) se sintetišu u živim organizmima (uključujući i biljke) i po svojoj strukturi predstavljaju belančevine.

Enzimi (fermenti) regulišu procese biohemijskih reakcija, na kojiima je zasnovano funkcionisanje organizma u celini. Enzimi (fermetni) učestvuju u svima metaboličkim procesima u organizmu. Većina hemijskih procesa u organizmu je jednostavno nemoguća bez enzima (fermenta). Jedna od njihovih osobina je da mogućnost da višestruko ubrzavaju takve osnovne procese (npr. proces zarastanja rana).

Svi procesi, od disanja do razvoja deteta u materici je nemoguća bez enzima (fermenta). Sve žive ćelije poseduju veliki broj različitih enzima (fermenta), od kojih zavisi funkcija same ćelije. Kao primer možemo navesti enzime (fermente) koji učestvuju u procesu varenja hrane. Oni su odgovorni za procese varenja i metabolizma belančevina, ugljenih hidrata i masti. Žlezda gušterača, creva, želudac, pljuvačne žlezde, takođe luče svoje enzime.

Dodatno uzimanje enzima je neophodno kod različitih stanja i poremećaja u funkcionisanju organizma, naročito kada se u organizmu ne nalaze dovoljne količine svojih sopstvenih enzima.

Odg: ŠTA SU ENZIMI? pre 4 godina, 9 meseci #205

 • powerdtasic
 • VAN MREŽE
 • Administrator
 • Poruka: 377
 • Karma: 0
Enzimi za liniju i zdravlje

Pravi gubitak težine može nastati jedino pomoću pristupa čiji je cilj da isceli čitavo telo. Telo skladišti masti kada ima manjak hranljivih sastojaka, ili kada je pod stresom, pa je od suštinske važnosti da se obrati pažnja na ta pitanja ako želimo da trajno smršamo. Jedan važan element ovog pristupa su prirodni enzimi.
Kad nema dovoljno enzima, telo ne može da iskoristi hranljive sastojke koji su mu potrebni. Posledica toga je da se povećava apetit i žudnja za hranom (jer konzumirana ishrana ne donosi neophodne sastojke), što opet dovodi do povećanja telesne težine i skladištenja masti. Iako se enzimi često povezuju sa varenjem, to nije jedina njihova funkcija. Enzimi su složeni proteini koji olakšavaju na stotine raznih aktivnosti u organizmu. Oni su odgovorni za iskorišćenje vitamina i minerala, regulaciju hormona, i zdravlje imunog sistema. Enzimi takođe igraju važnu ulogu u detoksikaciji, koja je suštinska u procesu gubljenja suvišne težine. Čak i osnovne aktivnosti kao što je disanje i govor oslanjaju se na prisustvo metaboličkih enzima.
Važno je da shvatimo da danas većina ljudi ne živi na način koji podstiče ispravnu upotrebu enzima i digestivne funkcije. Mi jedemo uglavnom termički obrađenu hranu, koja se često priprema na veoma visokoj temperaturi. Visoka temperatura uništava enzime - suva toplota od 65oC a vlažna od 47oC uništava enzime u namirnicama. Mi smo takođe izloženi ekstremnim količinama stresa usled uticaja okoline i emocionalnog stresa, koji takođe ubrzano troše vitalne hranljive sastojke potrebne telu.
Česti problemi sa digestivnim sistemom kao što su otežano varenje, gorušica, vraćanje kiseline i sindrom nadražljivih creva znaci su da je vaš sistem organa za varenje izložen prevelikom stresu. Enzimi mogu da pomognu da se olakšaju svi ti problemi, kao i problemi sa umorom, nesanicom, bolovima u zglobovima i mnogo više. Što duže konzumirate hranu lišenu enzima, to će više trebati vašem organizmu da se oporavi od tog manjka, ali vremenom je oporavak ipak moguć.

Velika je pomoć organizmu ako uz svaki obrok konzumiramo neku vrstu sirove hrane koja snabdeva telo prirodnim enzimima potrebnim za varenje.
Kad u svoju ishranu redovno uključite sirove namirnice, možda će vašem telu biti potrebno nekoliko nedelja da se navikne na to. Nije neuobičajeno da se tokom tog perioda osećaju oscilacija apetita i nivoa energije. To se dešava zato što se vaše telo konačno prilagođava boljoj apsorpciji hranljivih sastojaka iz hrane, i zato što se čisti od nagomilanih toksina. Važno je da budete strpljivi i dopustite svom telu da se isceli. To je pravi put ka trajnom gubitku suvišnih kilograma.
Gde ima najviše enzima
Namirnice koje su posebno bogate enzimima su: ananas, avokado, grožđe, papaja, kao i klice orašastih plodova i semenki. Konvencionalno gajeni poljoprivredni proizvodi su loš izvor enzima. Maksimalnu količinu enzima dobićete korišćenjem organski gajenih proizvoda.

Odg: ŠTA SU ENZIMI? pre 4 godina, 9 meseci #206

 • powerdtasic
 • VAN MREŽE
 • Administrator
 • Poruka: 377
 • Karma: 0
Nosioci života - ako se ne unište kuvanjem. - Ne mogu se proizvesti industrijski. - Upravljaju hemijskim procesima u organima ljudi, životinja i biljaka
Godine 1940. istraživac Edvard Hauel je otkrio stvarne životne materije - enzime. Shvatio je da su oni nosioci života kod svih živih bica i oni elementi naše ishrane koji nose život (ukoliko nisu uništeni kuvanjem). Enzime, možemo naci samo u živoj, nekuvanoj hrani, ne mogu se industrijski proizvoditi.
Šta su enzimi, zapravo, i u cemu se sastoji njihova uloga? Radi se o vrlo specificnim supstancama koje pokrecu vegetativni život u svim biljnim i životinjskim i celijama coveka. Bez enzima nema deobe celija, nema rasta i razmnožavanja. Oni upravljaju hemijskim procesima u pojedinacnim organima kod coveka, životinja i biljaka - precizno, kao da imaju razum.

Za novu energiju, više izdržljivosti, odbranu od bolesti
Za divljenje je šta oni sve ostvaruju u našem organizmu.
U ljudskom telu postoje dve vrste enzima. Jedni su takozvani endogeni, koje nazivamo i fermentima. Oni nastaju u žlezdama organa za varenje, pa stoga regulišu sam proces varenja. Oni drugi, ?pravi?enzimi, su egzogeni. Oni u našem telu izvršavaju sve gorepomenute zadatke, a posebno su ?zaduženi? za celijski metabolizam. Oni su neuporedivo važniji od vitamina, kojima bismo pre mogli pripisati funkciju pomocnih materija u službi enzima, kojima oni, zapravo, služe kao ?trckarala?.
Za razliku od fermenata za varenje, ove enzime naše telo ne može da proizvede. Oni se mogu uneti jedino spolja, preko hrane, na isti nacin kao i vitamini.
Što je u našoj hrani sadržano više svežih enzima (presna hrana), to mu dotice više novog života i utoliko više novih celija može da se formira. To znaci nastajanje nove energije, više izdržljivosti, uvecanu sposobnost odbrane od bolesti. Ono znaci i lepotu, pravilno funkcionisanje žlezda, pa prema tome i dobru regulaciju telesne težine, cišcenje krvi i celijskog tkiva od svih vrsta otpadnih materija - ambijent u kojem nastaje izlecenje od razlicitih bolesti.
Presna hrana najbogatija enzimima, su klice iz integralne, nekuvane pšenice, presno mleko, žumance, mlado povrce, klice iz semenja, a narocito sokovi od povrca.

Bez enzima - minerali bezvredni
Smatra se da je najteža posledica nedostatka enzima uništavanje vrednosti i svojstava mineralnih materija, kao što su kalcijum, fosfor, sumpor, gvožde i mnogi drugi, jer time nastaju teške i podmukle bolesti, dok one druge bivaju potpomognute. Hemicari, doduše, tvrde da se kuvanjem mineralne materije ne uništavaju i oni su delimicno u pravu. Ipak, posle kuvanja više nema enzima, koji su za mineralne materije organski vezani.
Presna hrana sprecava i kvarenje zuba, a time i citav niz drugih bolesti, nastalih zbog nepravilne ishrane, kao što su artroza, išijas, oštecenja i poremecaji u zglobu kuka i na kicmi. Kosti popuštaju pošto ne primaju dovoljno hranljivih materija, pa nastupa uklještenje nerava (išijas). Najcešce vrste lomova kostiju takode su posledica takvog nedostatka u ishrani. Tu pomažu samo kalcijumom bogato sirovo mleko i presna hrana.
Uporedo s nedostatkom mineralnih materija dogada se i opterecivanje krvi i telesnih organa otpadnim materijama iz hrane, što izaziva novi niz bolesti. Kuvana hrana višestruko izaziva taloženje otpadnih materija i kiselina, koji dospevaju u krv, radi eliminacije prirodnim putem. Buduci da takvom zadatku organi za izlucivanje nisu dorasli, mnogo toga ostaje u telu i izaziva bolesti. Neke od kiselina koje se sakupljaju u tkivima mišica i zglobova kristališu se, pa nastaju reumatizam i artritis. Druge neupotrebljive supstance talože se na drugim mestima u telu, pa nastaju zakrecenje arterija, visok krvni pritisak, bolesti srca, žucni kamenovi, razlicite kožne bolesti i nebrojene druge bolesti i tegobe.
Naglašavamo da je u periodu navikavanja na presnu hranu neophodno koristiti idirot. NJegovom upotrebom postiže se da organizam vremenom prihvati presnu hranu, a eliminiše se nadimanje (meteorizam creva).
 • Strana
 • 1
Vreme za pravljenje stranice: 0.54 sekundi

Prijava