Fitness MonicaNapredna pretraga

Korpa

Vaša korpa je trenutno prazna.

You are here:

Upotreba i način korišćenja prepeličjih jaja

 

Upotreba i način korišćenja prepeličjih jaja

Japanske prepelice su malene ptice iznenađujuće regenerativne sposobnosti

Jaja japanskih prepelica nisu cudotvoran lek koji ce izleciti svaku bolest, ali je sasvim sigurno da uzimanje jaja nece naštetiti organizmu, vec naprotiv, može mu samo pomoci.

Osobe koje nisu uzimale prepeličja jaja i nisu sigurne kako će ih podneti, prvi dan uzimaju jedno jaje, drugi dva i sve tako do pet komada, a dalje se uzima svaki dan pet komada. Preporučuje se da se jaja uzimaju u sirovom stanju pola sata pre jela. Mogu se konzumirati umućena sa šećerom, medom, mlekom ili sokom, zavisno po želji. Deca mogu jesti kuvana ili pečena jaja ukoliko ih ne mogu konzumirati u sirovom stanju.

Ako jedna kura nije dovoljna, može se ponoviti ali najmanje nakon dva meseca. Preporučuje se godišnje uzeti dve kure.

Kroz vekove se, u istocnjackoj literaturi, proteze prca o korisnosti jaja japanske prepelice. Narocito su lekovita za krvotok, srce, jetru, bubrege, zeludac i mozak. Mesa prepelice je u proslosti bilo samo na kraljevskim trpezama. Danas gotovo da nema porodice u Japanu na cijem dnevnom jelovniku se ne nalaze ova jaja. Ona su veoma bogata vitaminima A, B, C, D i E, gvozdjem, fosforom, cinkom i vaznim aminokiselinama. Po svojoj hranljivosti, prepelicje jaje zamenjuje pet kokosijih.

Jaja i meso japanske prepelice su bili neizostavni deo trpeze egipatskih faraona, a njihova lekovitost je u Kini i Japanu već vekovima poznata. Brojni su i pisani tragovi o pozitivnom uticaju na ljudski organizam, naročito na krv i krvotok, srce, jetru, bubrege, želudac i mozak.

U novije vreme su lekovita svojstva jaja japanske prepelice ispitivali brojni naučnici iz Rusije, Engleske, Poljske i Češke i rezultati su iznenađujući: pokazala su se kao izvanredan prirodni lek za lečenje brojnih oboljenja. Ipak, najfascinantniji eksperiment koji nedvosmisleno prikazuje veliku regenerativnu sposobnost ovih ptica iz porodice kokoši su izveli upravo oni koji su sa njihovim osobinama najduže i upoznati. Naime, pre nekoliko godina, prilikom istraživanja koje su sproveli japanski naučnici, istovremeno su malom dozom radijacije ozračene kokoške i prepelice. Posle svega mesec dana jaja prepelice su bila potpuno zdrava, dok su kokošija zadržala radioaktivnost.

Samo ovaj podatak je dovoljno opravdanje za vekovnu tvrdnju da je jaje japanske prepelice pravi eliksir života, ali, za svaki slučaj, evo još nekih zanimljivih činjenica: svaka prepelica u proseku snese jedno jaje dnevno (ukupno od 260 do 350 jaja godišnje), a da pri tom njegova težina iznosi skoro deset procenata njene ukupne težine i, ono najupečatljivije, prepelice umiru samo od starosti!


Jaja japanske prepelice su mala i pegava, ali predstavljaju pravi eliksir života

*  KO BI TREBALO DA KONZUMIRA JAJA JAPANSKE PREPELICE?

Već je rečeno da jaja japanske prepelice pozitivno deluju na krv i krvotok, srce, jetru, bubrege, želudac i mozak pa su namenjena onima koji imaju problema sa ovim organima, pa i u slučaju najtežih oboljenja, a preventivno mogu da ih koriste svi. Ipak, izdvojene su neke grupe za koje je terapija najpoželjnija:

• deca u razvoju

• starije osobe

• bolesnici i rekonvalescenti

• osobe sa posebnim režimom ishrane (dijete)

• sportisti i fizički radnici

Bolje je sprečiti nego lečiti: stoga je najbolje koristiti jaja japanske prepelice i pre nego što se bilo koja bolest pojavi, čak iako ne pripadate grupaciji kojoj je terapija prepeličjim jajima najpoželjnija

Vrste bolesti  /   komada jaja

Povišeni pritisak 120

Čir u stomaku 120

Višak holesterola 240

Neuredna probava 240

Arterioskleroza 240

Prolepšavanje tena 240

Dijabetes 240

Regeneracija organizma 240

Bronhijalna astma 240

Jačanje memorije 240

Tuberkuloza 240

Gastritis 240

Anemija 240

Teži oblik astme  240

Migrena 240

Infarkt 240

Nervno rastrojstvo 240

Tumor na mozgu 1080

Pojačan fizički napor (sportisti i fizički radnici) 1080

Terapija jajima prepelica ne zahteva posebne pripreme. Zavisno od vrste bolesti, pacijent mora u određenom vremenskom periodu da popije od 120 do 1080 jaja. U najvećem broju slučajeva terapija traje 49 dana. Odrasli uzimaju po 3 jajeta u prva tri dana, a po 5 do kraja terapije. Deci se, u zavisnosti od uzrasta, daje manji broja jaja:

• deca do 3 godine – 2 jajeta dnevno

• deca od 3 do 5 godina – 3 jajeta dnevno

• deca od 5 do 10 godina – 4 jajeta dnevno

• deca preko 10 godina primenjuju terapiju propisanu za odrasle

Na slici su prikazana jaja japanske prepelice postavljena pored loptice za golf, radi lakšeg poređenja veličine

Jaja se konzumiraju sirova tj. presna, cela dnevna doza odjednom i to ujutru na prazan stomak, pola sata pre jela. Radi lakše konzumacije, dozvoljeno ih je ulupati mikserom, dodati malo jogurta ili soka od limuna, pomorandže, višnje ili jabuke, zasladiti šećerom, medom ili čokoladom u prahu (izuzetak su, naravno, dijabetičari). U principu, svako može da ih uzima onako kako mu najviše odgovara, sve dok ih uzima sirova i cela (i žumance i belance).

Prirodni sok od narandže, jabuke ili višnje, ceđeni limun ili čokolada u prahu sjajan su dodatak sveže umućenim jajima od prepelice, a sve u cilju lakšeg ispijanja

Osobe kojima je žuč osetljiva na jaja moraju biti obazrive sa terapijom. Lečenje započinju uzimanjem jednog jajeta na dan, a dnevnu dozu svode na 3 do 4 jajeta. Ukoliko im i ova smanjena doza ne bude prijala, terapija se mora prekinuti.

Terapiju je dozvoljeno sprovoditi i kada se po preporuci lekara već uzimaju neki lekovi. Izuzetak je slučaj kada je uz prepisane lekove zabranjeno unošenje belančevina (mesa, mleka, jaja...).

Dva meseca posle završetka kure, ako je potrebno, kura se može ponoviti. Čak je i preporučljivo sprovesti dve kure u prvoj godini, s tim što pauza izmedu prve i druge ne bi trebalo da bude duža od 6 meseci.

Za one koji rade na povećanju snage i mišićne mase, koktel od jaja japanske prepelice je savršen izvor energije: 5 jaja, 1 supena kašika meda i 2 dcl voćnog soka ili mleka dobro izmešati i popiti pola sata pre doručka. A što je najvažnije, ne podležu antidoping kontroli!

Jaja se čuvaju u zatvorenim kartonskim kutijama u frižideru, na temperaturi od 1 do 4°C. Tako čuvana jaja imaju rok upotrebe 60 dana u sirovom stanju, a po isteku tog roka mogu se upotrebljavati kuvana, pečena ili pržena.

Jaja japanske prepelice su veoma različita, i po boji i po količini pega koje imaju na sebi