Fitness MonicaNapredna pretraga

Korpa

Vaša korpa je trenutno prazna.

You are here:

Samostalno gajenje japanske prepelice

Samostalno gajenje japanske prepelice

Da biste sami "proizveli" prepelice potrebna su vam pepeličija jaja i inkubator. Jaja ne bi trebalo da budu starija od 5 dana i nikako ne smeju biti iz frižidera.Što se tiče inkubatora, njega je potrebno ukuljučiti u struju da se zagreje na 38.5 do 39 stepeni C (to je temperatura koju je potrebno održavati tokom celokupnog procesa leženja) bar 2-3 sata pre nego što unutra stavite jaja. Jaja staviti horizontalno u fioku inkubatora, a preko njih staviti toplomer i to u takav položaj da jasno možete videti koja je temperatura kada u inkubatoru upalite svetlo. Ispod jaja, u plitku posudu veće površine (npr. tepsiju), stavite 2 dcl mlake vode koju posle menjajte na svaka 3-4 dana.

Jaja se ne okreću prva dva dana, a posle toga jednom do dva puta dnevno. Pod okretanjem se ovde misli na to da ih samo malo promešate rukom.

Inkubator ima otvore za ventilaciju sa zadnje i sa prednje strane. Otvori sa zadnje strane su otvoreni stalno, a otvori sa prednje strane su zatvoreni do 10-og dana. 11-og dana se otvara prva, 13-og druga i 15-og treća rupa i ostaju otvorene sve do završetka leženja.

Od 15-og dana se započinje i prskanje jaja i to svaki dan po jednom. Jaja se prskaju prskalicom tako da je to, u stvari, orošavanje u vidu magle. Inače, kada se jaja prskaju, ili kada se okreću, policu sa jajima obavezno vaditi iz inkubatora. Ovog dana (15-og) u onu plitku posudu doliti još 2 dcl mlake vode.

Kad pilići počnu da se legu (što je, u zavisnosti od vlage i temperature, 17-og ili 18-og dana), opet u posudu dodati još 2 dcl mlake vode i ne otvarati inkubator 1 sat. U svakom slučaju, ne bi ga trebalo otvarati često jer se tako smanjuje vlaga.

I još nešto, sijalicu u inkubatoru paliti da bi se videla temperatura i kada se vade pilići, nije potrebno da radi sve vreme.