Fitness MonicaNapredna pretraga

Korpa

Vaša korpa je trenutno prazna.

You are here:
Dobro došli, gost
Korisničko ime Lozinka: Zapamti me

Depresija, sreća, zadovoljstvo ....
(1 pregleda) (1) gost
  • Strana
  • 1

TEMA: Depresija, sreća, zadovoljstvo ....

Depresija, sreća, zadovoljstvo .... pre 7 godina, 6 meseci #117

  • powerdtasic
  • VAN MREŽE
  • Administrator
  • Poruka: 377
  • Karma: 0
Bitka protiv depresije

Najvažnije svojstvo serotonina jeste njegovo antidepresivno dejstvo.
Novi lekovi (na primer fluktin® i seropram®) sprečavaju preuzimanje
serotonina i noradrenalina iz sinaptičke pukotine, čime dolazi do
njihove koncentracije.

tablete-hormon-rasta.jpg


Na Psihijatrijskoj klinici i poliklinici Univerzitetske klinike
"Benxamin Frenklin" u Berlinu ispitano je 70 pacijenata od kojih je
svaki preživeo samoubistvo, i to istraživanje je pokazalo da su svi
imali snižen nivo serotonina. Pogrešno regulisanje serotonina do
biohemijskog nivoa, potom, proglašeno je suodgovornim što se jedan od njih ipak ubio.
Sadašnja istraživanja usmerena su ka tome da se ispita veza između serotonina i osećanja i emocionalnih impulsa. "Tako će u 21. veku verovatno biti moguće da se samoubistva sprečavaju putem lekova", zaključuje Bernt Arens, koji rukovodi ovim istraživanjima u Berlinu.

rambo_steroidi.jpg


Pre opisanog iskustva, za lečenje depresije prepisivan je L-triptofan, preteča serotonina. Triptofana ima i u čokoladi, zbog čega oni koji su pod stresom rado posežu za njom. Čokolada podiže nivo serotonina u krvi. Preko leta, jarka dnevna svetlost ne dozvoljava da se serotonin razgrađuje; ali tokom zime, kad su dani kratki i tmurni, organizam dozvoljava njegovu razgradnju. Čokolada - pri svim nepovoljnim materijama koje sadrži, kao što su masti i šećer - ipak sprečava razgradnju serotonina u telu, a on potom preuzima brigu da se osećamo uravnoteženo. Uz to, masti sadržane u čokoladi aktiviraju endorfin, koji može da izazove osećanje euforije.

Još jedno dejstvo serotonina, kako javlja Medikal sajensiz buletin, iskazuje se gubljenjem težine. Već u kasnim '80-im počelo se sumnjati da postoji neka veza između serotonina i poremećaja u ishrani, kao što je bulimija. Teorija je bila da će dijetalna ishrana preći u šećer, koji sa svoje strane, pak, pobuđuje gušteraču da proizvodi insulin. Insulin podiže nivo aminokiseline triptofan, preteče serotonina. Serotonin, konačno, reguliše raspoloženje i stvara osećanje sreće.

Neka nova proučavanja u američkoj državi Juta završila su se, ipak, upozorenjima o mogućim štetnim dejstvima serotonina. Kaže se, na primer, da podstiče pojavu mesečarenja, ili da povećan nivo serotonina utiče na smanjenje koncentracije i pamćenja, ali nikakva druga proučavanja nisu to potvrdila.

Iako je način delovanja adrenalina, noradrenalina i hidrokortizona kod žena i muškaraca već odavno bio poznat, učinak melatonina i serotonina kod muškarca je nešto novo. I jedan i drugi hormon odgovorni su za subjektivno psihičko i telesno osećanje muške kreposti, snagu, jačinu - i duži životni vek.

Pilula sreće i mladosti

Muškarac u klimaksu: na tragu večne mladosti Inicijalna kapisla koja je širom sveta potpalila trku u proučavanju hormona rasta, ukresana je 1990. godine u Americi. Od tog vremena, ovaj hormon analiziran je u hiljadama studija, da bi se medicinska nauka zaustavila na fantastičnoj tvrdnji: ako uopšte ima hormona kojim se zaustavlja starenje, onda hormon rasta u tom pogledu ima najveći potencijal Česlav Miloš je za literarne potrebe izmislio murti bing pilulu, pilulu sreće. Medicina je, pak, stigla do tačke kad može tvrditi da ima sigurna saznanja o hormonu koji se već sada naziva hormonom sreće.
Šta je sreća u životu jednog čoveka? To je emocija, nezavisna od naše volje, koja traje samo nekoliko sekundi - kako su to definisali psihofiziolozi. Takođe, to je "pozitivno osećanje, bilo da je reč o trenutku kad nastupa orgazam ili kad se zagrize u tablu čokolade". Sve što mislimo ili osećamo, svesno ili nesvesno, rezultat je složenih procesa u našem mozgu. Sposobnost da se oseti sreća, uglavnom je hemijski proces između hormona i nerava. U telu čoveka, hormon serotonin i neurotransmiter dopamin su ti koji brinu za dobro raspoloženje. Serotonin je hormon sreće kod muškarca. Što više serotonina proizvodi telo, tim smo srećniji, pozitivniji i poletniji. On igra značajnu ulogu u fizičkoj uravnoteženosti muškarca a, osim toga, utiče i na način ishrane, na cirkadijski ritam, na raspoloženje, seksualno ponašanje i osetljivost na bol. Nedostatak serotonina može da dovede do bezvoljnosti i poremećaja sna, jer je to hormon koji pozitivno utiče i na raspored budnih stanja i stanja sna. On nastaje iz aminokiseline L-triptofan u telesnom tkivu, između ostalog i u mozgu. Uza sve, on deluje i kao prenosna materija u želudačno-crevnom traktu i ima značajne funkcije u zaustavljanju krvarenja. Serotonin, poput noradrenalina, prenosi signale od jedne do druge nervne ćelije. Čim jedan neuron dobije električni stimulans, on na svojim sinapsama (mestima na kojima se spaja s drugim neuronima) proizvodi serotonin i izručuje ga. Receptori na spoljnoj membrani prihvataju hormon i sprovode hemijski impuls dalje u unutrašnjost ćelije, gde se on pretvara u električni potencijal. Što je više receptora zaposednuto, tim je signal jači. U proučavanjima se sada došlo do toga da je kod depresivnih muškaraca proizvodnja serotonina nedovoljna. Druga su ispitivanja, opet, ciljala na to da dokažu da depresivci imaju mnogo manje nervnih ćelija koje serotonin koriste kao prenosioca. No, one se kod depresivaca iskazuju većim brojem receptora kao prenosilaca, što endokrinolozi nazivaju kompenzacijom manjka. Razne supstance, kao što je estrogen, mogu da podstaknu izlučivanje serotonina. Estrogen, istovremeno, sprečava i njegovu razgradnju, tako da dolazi do nagomilavanja serotonina.
Poslednja izmena: pre 6 godina, 10 meseci od powerdtasic.
  • Strana
  • 1
Vreme za pravljenje stranice: 0.34 sekundi

Prijava