Fitness MonicaNapredna pretraga

Korpa

Vaša korpa je trenutno prazna.

You are here:
Dobro došli, gost
Korisničko ime Lozinka: Zapamti me

Hormon rasta ima opasne nuspojave
(1 pregleda) (1) gost
  • Strana
  • 1

TEMA: Hormon rasta ima opasne nuspojave

Hormon rasta ima opasne nuspojave pre 6 godina, 10 meseci #332

  • powerdtasic
  • VAN MREŽE
  • Administrator
  • Poruka: 377
  • Karma: 0
Prekomerno i dugotrajno uzimanje HR ima ozbiljne posljedice poput: oštećenje jetre, gušterače i štitnjače, povećanje intrakranijalnog tlaka, pojačanog nakupljana vode u organizmu te bolova u zglobovima i mišićima
U trci za mladenačkijim izgledom ljudi posežu za najrazličitijim sastojcima, a jedna od supstanci koje stvaraju privid pomlađivanja je hormon rasta, protein koji stimulira rast i razmnožavanje stanica. Hormon rasta utječe na smanjenje omjera masti u organizmu, povećanje mišićne mase, povećanje gustoće kostiju, poboljšava mišićni i kožni tonusu te seksualno funkcioniranje. No ta vrlo složena supstanca i ima još mnoge neispitane učinke.

ronnie-coleman-barbell-curl.jpg


Prve studije djelovanja hormona rasta u usporavanju starenja, rađene prije dvadesetak godina, bile su vrlo obećavajuće, no naknadne su studije pokazale da se radi o prividu. Mišići su se, na primjer, povećavali zato što se u njima odlagalo više vode, povećavao se rizik od dijabetesa, muškarcima su rasle grudi a javljala se i nesanica.

Zablude o hormonu rasta

Zabrinuti znanstvenici tvrde da je glavni problem s hormonom rasta zabluda da on potiče zacjeljivanje rana, daje snagu i brzinu te usporava starenje. Priča o HR kao izvoru mladosti i snage počela je 90-tih godina. Do tada je korišten isključivo za liječenje poremećaja rasta. O nuspojavama se puno manje govorilo.

U istraživanjima su zabilježeni porast razina šećera u krvi, akromegalija, ali i progresivno zatajenje srca i gušavost. Naime prekomjerno i dugotrajno uzimanje HR imaju i te kako ozbiljne posljedice o kojima se u stručnim krugovima dosta zna i upozorava a tu spadaju: oštećenje jetre, gušterače i štitnjače, povećanje intrakranijalnog tlaka, pojačano nakupljane vode u organizmu, bolovi u zglobovima i mišićima, pojava ginekomastije u muškaraca, sindroma karpalnog tunela – kompresija živca u području šake.

"U Hrvatskoj je registrirano više preparata različitih proizvođača, dostupan je i nalazi se na listi lijekova HZZO-a a jedina medicinska indikacija za njegovu primjenu je kod djece zbog zastoja u rastu", kaže dr. Krešimir Jergović, voditelj zagrebačke poliklinike Neuron pri Hrvatskom institutu za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

ronnie-coleman.jpg


" Hormon rasta (HR) (engleski human growth hormone – HGH) se u cikličkom dnevnom ritmu luči iz prednjeg režnja hipofize, endokrine žlijezde smještenoj na koštanoj bazi lubanje. Njegov deficit u djetinjstvu dovodi do izrazito niskog rasta a može biti povezan s kompleksnim poremećajem rada hipofize koji uzrokuju različite metaboličke i endokrinološke bolesti, kaže dr. Jergović"

Povećanje usana i nosa

Hormon rasta utječe na smanjenje omjera masti u organizmu i povećanje mišićne mase"Povećana sekrecija HR najčešće je povezana s tumorskim procesom hipofize i uzrokuje akromegaliju – bolest koja se klinički manifestira povećanjem ekstraemiteta, ruku i nogu, zadebljanjem i povećanjem usana i nosa, također gornje i donje čeljusti s razmicanjem zubiju, pojavom bora na čelu. Bolest je također praćena reumatskim, kardiovaskularnim respiratornim i metaboličkim promjenama koje određuju tijek bolesti. ", kaže dr. Krešimir Jergović.

"Preporuka stručnjaka je da je starenje fiziološki proces na koji se sa sigurnošću može utjecati i to zdravim načinom života, nepušenjem, nekonzumiranjem prekomjerne količine alkohola, nekorištenjem opojnih sredstava te kombinacijoma pravilne prehrane i fizičke aktivnosti a ne nekontroliranim uzimanjem HR.", zaključuje dr. Krešimir Jergović.
  • Strana
  • 1
Vreme za pravljenje stranice: 0.33 sekundi

Prijava