Ovaj moćni suplement spada u kategoriju bazičnih kod svih onih koji žele vidne rezultate „u snazi i masi“. Mnogo je priča o doziranju, efektima, štetnosti…koliko u svemu tome ima istine?

  Šta je kreatin?

  Metilguanidinosirćetina kiselina ili kreatin je azotno jedinjenje koje se normalno proizvodi u našem telu od amino kiselina – arginina, glicina, metionina. Ćelije srca, mozga i mišića, kao metabolički najaktivnije obiluju ovim jedinjenjem, koji daje značajan doprinos sa aspekta energetskog metabolizma naših ćelija. Kreatin se nalazi u našim namirnicama pogotovo u crvenom mesu i ribi. Naravno da količine istog nisu dovoljne da ostvare učinak kakav daje suplementacija kreatinom. Dnevno se u našem organizmu proizvede oko 3 gr kreatina.

  Kako kreatin radi?

  Najprostiji rečeno – povećava energiju vaših mišića. Osnovna energetska moneta našeg tela je molekul ATP( adenozin- tri-fosfat). Više ATP-a u vašim mišićima, više energije za mišićni rad. Glavna pomoć u „regeneraciji“ potrošenih molekula ATP je kreatin-fosfat. Dakle, prva i osnovna uloga kreatina je da bez povećanja „broja“ molekula ATP-a u mišićima, doprinese efikasnijem „recikliranju“ istih.

  Hm, a koje su još uloge kreatina?

  Voluminizacija – kreatin povlači sa sobom vodu, tako da je neki inicijalni dobitak suplementacije kreatinom – povećan volumen vaših mišića. To povlačenje vode može biti izraženo i na nivou naših creva u procesu asporpcije istog, pa ukoliko kreatin( monohidrat) nismo rastvorili kako treba( količina vode, temperatura vode), eto problema – grčevi, nadutost , pa čak i pojava proliva. Na 1 gr kreatina dodati oko 75 ml vode, a temperatura vode bi trebalo da bude viša od 20 stepeni( naravno, bez krajnosti – „čaj“), naravno ovo se odnosi na najrasprostranjeniji oblik kreatina na tržištu – kreatin-monohidrat!

  Uticaj na pH mišića / sinteza mišićnih proteina – sav taj „višak vode“ u mišićima doprinosi boljoj regulaciji „mišićne kiselosti“ nastale kao posledica mišićnog rada. pH vrednost bliska „neutralnoj“ na nivou naših mišića stvara idealne preduslove za sintezu mišićnih proteina. Sa druge strane smatra se da „nabreklost“ mišićnih ćelija uzrokovana voluminizacijom stimuliše mišićni rast.

  Doprinos „zaštitnoj“ metilaciji – suplementacijom kreatinom, „štedimo“ jednu od bitnih amino kiselina u procesu metilacije u našem telu – metionin. Podsetimo da metionin u kombinaciji sa vitaminima B-grupe, pre svega - folnom kiselinom, B6 i B12, kontroliše nivo homocisteina, amino kiseline čije prisustvo povećava rizik od srčanih oboljenja, raka i Alchajmerove bolesti.

  Kako kreatin ulazi u mišiće?

  U osnovi „ulaska kreatina“ u naše mišiće je „Na-zavisni kreatin tranportni sistem“ na površini naših mišićnih ćelija. Na aktivnost ovog transportera najjače utiče insulin( uticaj prostih šećera - dekstroze), koji doprinosi aktivnosti ovog sistema stvarajući prigodan „jonski ambijent“. ( istiskuje Na-natrijum iz ćelija). Veća osetljivost na insulin - bolji transport kreatina „do mišića“.

  Ne bi trebalo zaboraviti da i „popunjenost“ rezervi kreatina u našim mišićima diktira aktivnost ovog transportnog sistema, kao i da suplementacija kreatinom( povećanje koncentracije „kreatina u krvi“) smanjuje prirodnu produkciju kreatina u našem telu.

  Doziranje?

  Kada govorimo o doziranju, uzmimo u obzir da se i kreatin specifičnim mehanizmima „detoksikacije“ i „čišćenja krvi“ izlučuje iz našeg tela. Dakle i jetra i bubrezi rade pojačano ako odemo u krajnost sa doziranjem, kao i dužinom uzimanja. Izbegnite predoziranje, ali pre svega morate znati koja je doza „prava za vas“.

  U obzir bi trebalo uzeti pol, starost, i naravno telesnu, tj. mišićnu masu, kao i način ishrane – unos proteina( vegani/vegetarijanci „robustnije“ reaguju na suplementaciju kreatinom). Pomenimo i zdravlje vaše jetre i bubrega kao preduslov bezbedne upotrebe kreatina! Naravno, obratimo pažnju i na oblik kreatina!

  Fenomen punjenja kreatinom( monohidrat) ima za cilj što bržu popunu kreatinskih rezrvi u našim mišićima. Uopštena preporuka je uzeti 0,3 gr kreatina / kg telesne težine u fazi punjenja. Ovu dozu bi trebalo podeliti u nekoliko dnevnih doza. Ne bi trebalo uzimati više od 5 gr po dozi. Faza punjenja bi trebalo da traje 5-7 dana. Ukoliko nastavite sa „dozom punjenja“ duže od ovoga, efekat će zasigurno izostati, a sav višak će otići „u toalet“ urinom i stolicom.

  Faza održavanja ima za cilj održavanje „popunjenih rezervi kreatina“, a preporuke su da doziranje bude oko 0,05 gr kreatina po kg, ali se najčešće kao cifra pominje 5 gr kreatina. Postoje preporuke da faza održavanja ne bi trebalo da traje duže od 4-6 nedelja. „Dozu održavanja“ uzimati posle treninga.

  U literaturi se pominje i „wash out“ faza, u bukvalnom značenju „čišćenje“ od kreatina koje bi trebalo da traje bar 4-8 nedelja. Ova faza ima za cilj „odmor“ naših „sistema čišćenja“ od povećanog unosa kreatina.

  Naš savet je periodično uzimanje kreatina da bi osetili sve benefite uzimanja istog - 6-8 nedelja „on“, bar 4-8 nedelja „off“.

  Nivo kreatinina?

  Može se reći da je kreatinin „otpadni produkt“ metabolizma kreatina na nivou naših ćelija, spreman delom za izlučivanje, a delom za reapsorpciju na nivou bubrega. Stvoreni kreatinin transportuje se kroz krvotok do bubrega - tu se filtrira. Često nastaju problemi oko interpretacije nalaza kreatinina u krvi tokom suplementacije.

  Česta logička dilema je da ako se smanji filtracija u bubrezima (tj. ako se smanji izlučivanje kreatinina iz organizma), a produkcija kreatinina ostane ista, koncentracija u krvi se povećava, znak neadekvatne funkcije bubrega. Ali, ako uzmemo u obzir da unos suplemenata na bazi kreatina povećava ukupnu količinu kreatina, kao i proizvedenog kreatinina, eto mogućih „pogrešnih“ pretpostavki oko štetnosti po bubrege. Trebalo bi pažljivo razmotriti dobijene rezultate( ako imamo podatak o suplementaciji kreatinom), ali svakako da unos povećanih doza kreatina u dužem vremenskom periodu može „opteretiti“ bubrege( do koje granice, to je sasvim drugo pitanje). Smatra se da porastu nivoa kreatinina doprinose i „teški treninzi“( rabdomioliza)…

  Neka istraživanja sugerišu „neprikosnovenu“ bezbednost kreatina, ako se adekvatno dozira, i ako nema bilo kakvog oštećenja funkcije jetre i bubrega, pre uzimanja istog. Naša preporuka je da se pre uzimanja kreatina, kao i mesec dana po prestanku uzimaju kreatina odradi „kontrolni nalaz“.

  Da li nam je „faza punjenja“ neophodna – često pitanje kada je kreatin-monohidrat u pitanju?

  Ne, „load kreatinom“ nije nephodan! Čak i sa „manjim dozama“ od oko 5-10 gr dnevno, za 3-4 nedelje svakodnevnog uzimanja će se postići slični efekti „popune rezervi kreatina“ kao kod „brzog load-a“. Dakle, za 5-7 dana ili 3-4 nedelje izbor je vaš? Ali ne zaboravite da više kreatina znači i više opterećenja za vaše „organe čistače“, mada za nekoga ko nema problema sa istima, odmerena faza punjenja neće biti fatalna i „oštećujuća“. Opet kažemo – „razlika između leka i otrova je doza“, oprezno sa doziranjem! Ne zaboravimo da sa godina filtraciona sposobnost bubrega opada, nema potrebe da krajnostima po pitanju hrane, pića i suplementima to ubrzavamo!

  A još neželjenih efekata?

  Već smo pomenuli moguće gastrointestinalne tegobe – grčevi, nadutost, proliv…mikronizacijom čestica, dovoljnom količinom vode( 75 ml vode po gramu kreatina), kao i temperaturom iste , sve pomenute simptome možemo izbeći ili pak ublažiti. Nekada i pristune nečistoće mogu dovesti do problema, zato obratiti pažnju i oznaku „čistoće“ vašeg suplementa( CreaPure).

  Suplementacija kreatinom dovodi se u vezu i sa mišićnim grčevima i dehidratacijom zbog svojih svojstava „povlačenja“ vode i uticaja na kalijum, tome doprinose i ekstremni trenažni napori praćenih „porfuznim znojenjem“ i gubitkom elektrolita( kao i kombinovanje sa nekim diureticima). Dakle, može se reći da kreatin ima hidratišući efekat na mišiće, ali oduzima vodu „okolini“, ako se to udruži sa dehidratacijom kao posledicom trenažnih napora, eto problema. Obratite pažnju na unos vode i elektrolita( pogovotovu kalijum) u toku suplementacije kreatinom!

  Noviji oblici kreatina

  Stariji vežbači često anegdotalno kažu da je kreatin – kreatin, bez obzira na oblik, veličinu čestica ili proizvođača – paaa, nije baš tako! U osnovi svega je molekul kreatina kome se može dati svojstvo „gastrorezistentnosti“( puferisani kreatin - Kre-Alkalyn ), produženog efekta( kreatin-etil-estar), maksimalne apsorpcije(kreatin magnezijum-helat), spoj sa NO-matricom( kreatin-nitrat)…dakle, osnova je kao što rekosmo ista, ali naprednije varijante kreatina će minimalizovati sve moguće probleme upotrebe kreatina – dodatak prostih hidrata( „zamašćivanje“), apsorpciju – interakcija sa kiselom želudačnom sredinom, kreatinsku nadutost, doziranje( sa manjom dozom, postiže se bolji efekat),stomačne tegobe i sl., a neki oblici će kreatinu pridodati i druga „blagotvorna svojstva“( npr. kreatin-piruvat, kreatin-karnitinat…)

  Kreatin je bitan sastojak i mnogih kompleksnih suplemenata poput NO-reaktora, a tu su i transportni sistemi na bazi kreatina. U sve se meša – kreatin…

  Ne zaboravite!

  Ma kako vam se učinak kreatina činio magičnim, ako vaša ishrana i treninzi nisu na zavidnom nivou, obezvredili ste upotreba kreatinskih suplemenata.

  Strana 1 od 2
  Rezultati 1 - 24 od 42

  Kreatin

  Najnoviji proizvodi

  Creatine, 550g

  Nije slučajnost to što je kreatin jedan od najpopularnijih ...

  Cena bez poreza za varijantu proizvoda: 2950,00 Дин.
  Prodajna cena: 2950,00 Дин.
  Prodajna cena bez poreza: 2950,00 Дин.
  Popust:
  Vrednost poreza:
  Cena / kg: 5363,64 Дин.

  Creatine, 250g

  Nije slučajnost to što je kreatin jedan od najpopularnijih ...

  Cena bez poreza za varijantu proizvoda: 1590,00 Дин.
  Prodajna cena: 1590,00 Дин.
  Prodajna cena bez poreza: 1590,00 Дин.
  Popust:
  Vrednost poreza:
  Cena / kg: 6360,00 Дин.

  TRICREATINE MALAT

  Hemijski povezani kreatin i malična kiselina, bolja ...

  Cena bez poreza za varijantu proizvoda: 1650,00 Дин.
  Prodajna cena: 1650,00 Дин.
  Prodajna cena bez poreza: 1650,00 Дин.
  Popust:
  Vrednost poreza:
  Cena / kg: 5500,00 Дин.

  Top 10 proizvoda

  Creatine, 550g

  Nije slučajnost to što je kreatin jedan od najpopularnijih ...

  Cena bez poreza za varijantu proizvoda: 2950,00 Дин.
  Prodajna cena: 2950,00 Дин.
  Prodajna cena bez poreza: 2950,00 Дин.
  Popust:
  Vrednost poreza:
  Cena / kg: 5363,64 Дин.

  Creatine, 250g

  Nije slučajnost to što je kreatin jedan od najpopularnijih ...

  Cena bez poreza za varijantu proizvoda: 1590,00 Дин.
  Prodajna cena: 1590,00 Дин.
  Prodajna cena bez poreza: 1590,00 Дин.
  Popust:
  Vrednost poreza:
  Cena / kg: 6360,00 Дин.

  TRICREATINE MALAT

  Hemijski povezani kreatin i malična kiselina, bolja ...

  Cena bez poreza za varijantu proizvoda: 1650,00 Дин.
  Prodajna cena: 1650,00 Дин.
  Prodajna cena bez poreza: 1650,00 Дин.
  Popust:
  Vrednost poreza:
  Cena / kg: 5500,00 Дин.

  Proizvodi

  100% CREATINE MONOHYDRATE

  Kreatin je sa razlogom jedan od omiljenih suplemenata ...

  Cena bez poreza za varijantu proizvoda: 1090,00 Дин.
  Prodajna cena: 1090,00 Дин.
  Prodajna cena bez poreza: 1090,00 Дин.
  Popust:
  Vrednost poreza:
  Cena / kg:

  100% CREATINE MONOHYDRATE

  Kreatin je sa razlogom jedan od omiljenih suplemenata ...

  Cena bez poreza za varijantu proizvoda: 1550,00 Дин.
  Prodajna cena: 1550,00 Дин.
  Prodajna cena bez poreza: 1550,00 Дин.
  Popust:
  Vrednost poreza:
  Cena / kg:

  Crea Mass, 500g

  Dijetetski dodatak koji obezbeđuje 100% kreatin monohidrat, ...

  Cena bez poreza za varijantu proizvoda: 1750,00 Дин.
  Prodajna cena: 1750,00 Дин.
  Prodajna cena bez poreza: 1750,00 Дин.
  Popust:
  Vrednost poreza:
  Cena / kg:

  Crea Powder, 500g

  Crea POWDER je prehrambeni integrator zasnovan na ...

  Cena bez poreza za varijantu proizvoda: 3100,00 Дин.
  Prodajna cena: 3100,00 Дин.
  Prodajna cena bez poreza: 3100,00 Дин.
  Popust:
  Vrednost poreza:
  Cena / kg:

  CREA ZERO

  Da li ste ikada sebi postavili pitanje kako da dođete do ...

  Cena bez poreza za varijantu proizvoda: 1980,00 Дин.
  Prodajna cena: 1980,00 Дин.
  Prodajna cena bez poreza: 1980,00 Дин.
  Popust:
  Vrednost poreza:
  Cena / kg:

  CreaLean Powder - 500 g

  Kreatin je jedinjenje koje ljudski organizam sam proizvodi ...

  Cena bez poreza za varijantu proizvoda: 2490,00 Дин.
  Prodajna cena: 2490,00 Дин.
  Prodajna cena bez poreza: 2490,00 Дин.
  Popust:
  Vrednost poreza:
  Cena / kg: 3557,14 Дин.

  CreaTech PX-9, 126kap

  Svetska novina na tržištu suplemenata! Novi CREATECH ...

  Cena bez poreza za varijantu proizvoda: 5600,00 Дин.
  Prodajna cena: 5600,00 Дин.
  Prodajna cena bez poreza: 5600,00 Дин.
  Popust:
  Vrednost poreza:
  Cena / kg: 5600,00 Дин.

  Creatine 100% monohydrate, 500gr

  Kreatin je jedinjenje koje ljudski organizam sam proizvodi ...

  Cena bez poreza za varijantu proizvoda: 1400,00 Дин.
  Prodajna cena: 1400,00 Дин.
  Prodajna cena bez poreza: 1400,00 Дин.
  Popust:
  Vrednost poreza:
  Cena / kg: 2800,00 Дин.

  Creatine 500g

  Multipower Creatine sadrži 100% čisti i lako topivi ...

  Cena bez poreza za varijantu proizvoda: 2430,00 Дин.
  Prodajna cena: 2430,00 Дин.
  Prodajna cena bez poreza: 2430,00 Дин.
  Popust:
  Vrednost poreza:
  Cena / kg: 4860,00 Дин.

  Creatine Bag Maxler - 500 g

  Šta je kreatin monohidrat i čemu služi Kreatin je ...

  Cena bez poreza za varijantu proizvoda: 1400,00 Дин.
  Prodajna cena: 1400,00 Дин.
  Prodajna cena bez poreza: 1400,00 Дин.
  Popust:
  Vrednost poreza:
  Cena / kg: 2800,00 Дин.

  Creatine Can Maxler - 500 g

  Šta je kreatin monohidrat i čemu služi Kreatin je ...

  Cena bez poreza za varijantu proizvoda: 1600,00 Дин.
  Prodajna cena: 1600,00 Дин.
  Prodajna cena bez poreza: 1600,00 Дин.
  Popust:
  Vrednost poreza:
  Cena / kg: 3200,00 Дин.

  Creatine Essentials - 300 g

  Šta je kreatin monohidrat i čemu služi? Kreatin je ...

  Cena bez poreza za varijantu proizvoda: 1400,00 Дин.
  Prodajna cena: 1400,00 Дин.
  Prodajna cena bez poreza: 1400,00 Дин.
  Popust:
  Vrednost poreza:
  Cena / kg: 4666,67 Дин.

  Creatine Essentials, 300g

  Šta je kreatin monohidrat i čemu služi? Kreatin je ...

  Cena bez poreza za varijantu proizvoda: 1400,00 Дин.
  Prodajna cena: 1400,00 Дин.
  Prodajna cena bez poreza: 1400,00 Дин.
  Popust:
  Vrednost poreza:
  Cena / kg: 4666,67 Дин.

  Creatine Fuel Powder, 300g

  Šta je kreatin monohidrat i čemu služi Kreatin je ...

  Cena bez poreza za varijantu proizvoda: 1320,00 Дин.
  Prodajna cena: 1320,00 Дин.
  Prodajna cena bez poreza: 1320,00 Дин.
  Popust:
  Vrednost poreza:
  Cena / kg: 2400,00 Дин.

  Creatine Fuel Powder, 908g

  Šta je kreatin monohidrat i čemu služi Kreatin je ...

  Cena bez poreza za varijantu proizvoda: 2890,00 Дин.
  Prodajna cena: 2890,00 Дин.
  Prodajna cena bez poreza: 2890,00 Дин.
  Popust:
  Vrednost poreza:
  Cena / kg: 2312,00 Дин.

  Creatine Monohydrate Basic - 500 g

  Kreatin je jedinjenje koje ljudski organizam sam proizvodi ...

  Cena bez poreza za varijantu proizvoda: 1400,00 Дин.
  Prodajna cena: 1400,00 Дин.
  Prodajna cena bez poreza: 1400,00 Дин.
  Popust:
  Vrednost poreza:
  Cena / kg: 2333,33 Дин.

  Creatine Monohydrate Basic, 500g

  Šta je kreatin monohidrat i čemu služi? Kreatin je ...

  Cena bez poreza za varijantu proizvoda: 1400,00 Дин.
  Prodajna cena: 1400,00 Дин.
  Prodajna cena bez poreza: 1400,00 Дин.
  Popust:
  Vrednost poreza:
  Cena / kg: 2800,00 Дин.

  Creatine Monohydrate Micronized, 300g

  AMIX Creatine Monohydrate je najpopularniji, ...

  Cena bez poreza za varijantu proizvoda: 1190,00 Дин.
  Prodajna cena: 1190,00 Дин.
  Prodajna cena bez poreza: 1190,00 Дин.
  Popust:
  Vrednost poreza:
  Cena / kg: 2975,00 Дин.

  Creatine Monohydrate, 120gr

  Kreatin monohidrat je najpoznatiji i najispitaniji sportski ...

  Cena bez poreza za varijantu proizvoda: 590,00 Дин.
  Prodajna cena: 590,00 Дин.
  Prodajna cena bez poreza: 590,00 Дин.
  Popust:
  Vrednost poreza:
  Cena / kg: 4916,67 Дин.

  Creatine Monohydrate, 1kg

  Kreatin monohidrat je najpoznatiji i najispitaniji sportski ...

  Cena bez poreza za varijantu proizvoda: 3300,00 Дин.
  Prodajna cena: 3300,00 Дин.
  Prodajna cena bez poreza: 3300,00 Дин.
  Popust:
  Vrednost poreza:
  Cena / kg: 3300,00 Дин.

  Creatine Monohydrate, 300g

  Kreatin monohidrat je najpoznatiji i najispitaniji sportski ...

  Cena bez poreza za varijantu proizvoda: 1290,00 Дин.
  Prodajna cena: 1290,00 Дин.
  Prodajna cena bez poreza: 1290,00 Дин.
  Popust:
  Vrednost poreza:
  Cena / 100g: 430,00 Дин.

  Creatine Monohydrate, 300gr

  Šta je kreatin monohidrat i čemu služi? Kreatin je ...

  Cena bez poreza za varijantu proizvoda: 1400,00 Дин.
  Prodajna cena: 1400,00 Дин.
  Prodajna cena bez poreza: 1400,00 Дин.
  Popust:
  Vrednost poreza:
  Cena / kg: 4666,67 Дин.

  Creatine Monohydrate, 500gr

  Creatine Monohydrate predstavlja najefikasniji preparat na ...

  Cena bez poreza za varijantu proizvoda: 2950,00 Дин.
  Prodajna cena: 2950,00 Дин.
  Prodajna cena bez poreza: 2950,00 Дин.
  Popust:
  Vrednost poreza:
  Cena / kg: 5900,00 Дин.

  Creatine Monohydrate, 500gr Lubenica

  MAXLER - 100% CREATINE MONOHYDRATE Mnogo godina unazad ...

  Cena bez poreza za varijantu proizvoda: 1700,00 Дин.
  Prodajna cena: 1700,00 Дин.
  Prodajna cena bez poreza: 1700,00 Дин.
  Popust:
  Vrednost poreza:
  Cena / kg: 3400,00 Дин.
  Strana 1 od 2

  Kонтактирајте нас.

  Fitness Klub Monica
  PowerLife DOO
  Zmaj Jovina 14, 17500 Vranje
  Telefon : 017 7427 836 prodaja
  Telefon : 064 66 44 363
  Email :  kontakt@fitnessmonica.rs

   

  Prijava za Newsletter.

  Prijavite se za nova obaveštenja, popuste, akcije

  Galerija slika

  Please publish modules in offcanvas position.